Western op z’n Westerkwartiers

Veur Aaltied

Noar Huus

Noar Huus

Noar Huus is een spektakelstuk in de openlucht ter ere van het prachtige Westerkwartier. De voorstelling, met veel live muziek, humor en tegen een prachtige setting in de openlucht  in het hart van het Westerkwartier is een heerlijke Western op z’n Westerkwartiers.

Een zware storm is op komst als Berend, Harrie en Joop, drie oplichters  na hun laatste zwendel terugkeren naar het Noorden waar één van hen een herberg heeft geërfd. Harrie en Joop zijn onvervalste Rotterdammers, Berend is een echte Westerkwartierder. Onderweg ontmoeten ze markante personen en wezensdie hun reis er bepaald niet voorspoediger op maken. Eenmaal aangekomen bij de herberg blijkt de huidige eigenaar de zaak niet zonder slag of stoot op te geven. Dat laten de reizigers niet zomaar over hun kant gaan: ze verzinnen een list om toch te krijgen waar ze recht op hebben.

 

 

Het spektakel vindt plaats op een karakteristieke locatie in de openlucht in het Westerkwartier: midden in het weiland op de Maarsdijk 3 te Niekerk.

Woensdag 18 september 20:00 – Try-out
Donderdag 19 september 20:00 – Try-out
Vrijdag 20 september 20:00 - première Uitverkocht!
Zaterdag 21 september 20:00 Uitverkocht!
Zondag 22 september 15:00 matinee Uitverkocht!
Woensdag 25 september 20:00
Donderdag 26 september 20:00
Vrijdag 27 september 20:00 Uitverkocht!
Zaterdag 28 september 15:00 matinee
Zaterdag 28 september 20:00 Uitverkocht!

Tickets

Cast

Circa 80 mensen, (amateur)spelers, zangers en muzikanten zijn sinds begin februari hard aan het repeteren voor de voorstellingen in september. De deelnemers komen allemaal uit het Westerkwartier of haar directe omgeving.

Berend Kees Jan Luursema
Joop Nathan Valstar
Harrie Arno Mulder
Foekje Anita Ludophie
Greet Alie Kraaijinga
Stiletto Carmen Poortvliet
Troubadour Kees Huizinga
Jonge Berend Skelte Lodewijks
Jonge Nonkie Chris Evenhuis
Jonge Foekje Carmen Haan
Geitenfokvereniging
De Glorieuze Geit
Nonkie René Siertsema
Renze Anne Vlieg
Jan Jan Medema
Harold Lammert Jan Broekema
Zoon Chris Evenhuis
Wethouders
Marloes Knol
Annalies Houwing
Dajen de Vries
Hitsige Heksen
Sigrid van der Veen
Gonda Jonker
Gineke Damsma
Ukelilies
Henrike Westra
Sanne Bouma
School
Juf Dajen de Vries
Stagiaire 1 Nienke Vlieg
Stagiaire 2 Vera Tiggelaar
Rob (leerling) Skelte Lodewijks
Schoolklasje
Imre Klok,
Sepp Klok,
Nanne Klok,
Yasmine Post,
Jarien Zuidema,
Feline Zuidema,
Iris,
Claire van de Cappelle,
Anna,
Laura,
Ninthe Hazeveld,
Olivier van Lochem,
Bregtje,
Minke Boomsma,
Lotta,
Dagmar,
Isa,
Janieck Deknatel,
Bart Zwart,
Rune Grotenhuis
Gastrollen
Geert Pruiksma,
Hielke Westra,
Gert Datema,
Roelf Pijpker,
Jan Oomkes,
Geert de Jong
Stamgasten
Vera Tiggelaar
Nienke Vlieg
Carmen Haan
Koor
Tsjimke Huizinga
Eke van der Molen
Myra Eeken-Hermans
Els de Hoop
Jiska Sanders-van Soest
Trijnie Sijbring
Nienke Vlieg
Hanneke de Boer
Antje Koning
Henriët Veen
Hielke Faber
Nynke Gardenier
Tineke Zwier
Martha Oostenbrug
Tineke Koning
Janneke Hooghiemster
Egbertha Lodewegen
Jannes Marinus
Orkest
Okke Postma gitaar
Han Vos basgitaar
Roelf Postma piano; muzikale leiding
Aukje de Vries toetsen / accordeon
Gerrit Postma drums
Ingrid van Dalfsen fluit en piccolo
Amarins Bakker altsaxofoon
Ronald Jongsma gitaar
Robert Jan Wiepkes trombone; bastuba; bügel
Nynke Schievink altsaxofoon
Harmen Boeijenk trompet
Peter Koetsveld klarinet
Fanfare
Ankie Sijbinga,
Ilona Martini,
Anje ten Have,
Willy de Haan,
Daniëlle Jager

Crew

Regie Saskia Broertjes
Composities Roelf Postma
Script Jan Houwing
Regie assistent Richard van der Lans
Zangbegeleiding Gerdien Kuipers
Decorontwerp Janco van Barneveld
Kostuums Gerda Schepers en Fokko Jelsma
Grime Laura Scholten
Geluid levering en bediening Harry Dorgelo
Lichtontwerp Edzo Smid
Zendertechniek Sebastiaan Wilbrink
Lichttechniek Benny Meijer
Lichttechniek Teun Eilander
Choreografie Selmar Jurian
Kaartverkoop Annemarie Ausma
Zakelijk leider Emil Klok
Productie Hinke Beekman
Marketing Rosa Veldman
Foto’s Henk Veenstra
fotografie repetities Roel Visscher en Hessel Hogendorp
Ontwerp Menno Schreuder
Website Johannes de Bruijne

Bestuur

Voorzitter Henk van der Laan
Penningmeester Cynthia van Putten
Secretaris Jildou Renema

Deze productie had niet tot stand kunnen komen zonder de hulp en enorme inzet van de vrijwilligers van de decorbouwploeg, Gert en José Datema/ Camping Boertel De Maarsdijk, Ticom Tools, Fam. Brouwer, Fam. Grijsen, Coop Bellinga, Sporthal Eekeburen, de trekkerbestuurders (Herbert, Heini, Harold, Petra, William, Jordy, Justin en Peter) en alle vrijwilligers achter de schermen.

Noar Huus is een productie van
Stichting Westerkwartiermakers

(voorheen Kunst&Kwartier)

Nieuws

Fotowedstrijd ‘Thuis in het Westerkwartier’

Winnaar fotowedstrijd bekend!

Westerkwartier – De uitslag van de ‘Thuis in het Westerkwartier’ fotowedstrijd is bekend! De jury, bestaande uit regisseur Saskia Broertjes, wethouder Hielke Westra en voorzitter van de fotoclub Westerkwartier Martijn van Dellen, kozen de winnaar na een lang juryberaad. Want de inzenders hebben het de jury niet bepaald makkelijk gemaakt!

Het Juryrapport
“De deelnemers aan de Thuis in het Westerkwartier hebben het de driekoppige jury niet makkelijk gemaakt. Sommige foto's sprongen in het oog vanwege de compositie en techniek, terwijl bij andere foto's juist het thuisgevoel er vanaf spatte.

Toch kan er maar één prijswinnaar zijn. De jury heeft gekozen voor de foto van Irma Stol. Zij nam de foto vanaf haar terras, thuis in Niehove. Hoewel technisch niet het beste, voldoet de foto wel het meest aan de opdracht. Niet alleen omdat de foto letterlijk bij haar thuis is genomen (wat ook voor andere foto's geldt), maar ook omdat het gefotografeerde landschap herkenbaar is voor dat deel van het Westerkwartier: de thema's 'thuis' en 'Westerkwartier' zijn succesvol gecombineerd. De jury roemt daarnaast de kleur- en vlakverdeling van de foto. Er gebeurt veel in het beeld: de weerspiegeling in het glas, de stoel en de decoraties op het terras. Vervolgens wordt de aanschouwer meegenomen naar de wereld àchter het glas, de agrarische bedrijvigheid van het platteland.

Irma Stol uit Niehove wint twee vrijkaartjes én een Noar Huus sleutelhanger. Van harte gefeliciteerd Irma, namens de volledige jury, Saskia Broertjes, Hielke Westra en Martijn van Dellen.

Een eervolle vermelding gaat uit naar Lucas van Veen die een foto instuurde van Nienoord. De jury is onder de indruk van het technisch vernuft van de foto.”

De winnende foto van Irma Stol

Fotowedstrijd ‘Thuis in het Westerkwartier’

Fotowedstrijd ‘Thuis in het Westerkwartier’

Westerkwartier – Waar voel jij je het meest thuis in het Westerkwartier? Daar willen we wel eens achter komen en daarom vaardigen we de fotowedstrijd ‘Thuis in het Westerkwartier’ uit.

De aantrekkingskracht van het landschap bracht de makers van het spektakelstuk op het idee om een fotowedstrijd te organiseren. “Thuis in het Westerkwartier” is het thema van de fotowedstrijd. De bedoeling is dat deelnemers een foto maken van een plekje in het Westerkwartier waar zij zich het meest thuis voelen. De maker van de mooiste foto krijgt een leuke prijs: twee vrijkaartjes voor één van de voorstellingen die 18 t/m 28 september spelen en een mooie Noar Huus sleutelhanger. De deadline voor de inzendingen is op maandag 15 juli om 17:00.

Jury
Wie de mooiste foto heeft gemaakt wordt bepaald door een vakkundige driekoppige jury: Saskia Broertjes (regisseur van Noar Huus), Hielke Westra (wethouder cultuur bij de gemeente Westerkwartier) en Martijn van Dellen (voorzitter van Fotoclub Westerkwartier). De foto wordt beoordeeld op de esthetische kwaliteit en de mate waarin is voldaan aan de opdracht.

Meedoen
Wil je kans maken op de prijs? Stuur dan vóór 15 juli 17:00 uur een foto van een plekje in het Westerkwartier waar je je het meest thuis voelt naar info@kunstenkwartier.nl o.v.v. ‘Thuis in het Westerkwartier’ of stuur de foto per post naar het hoofdkwartier van Noar Huus: Bloemersmastraat 13, 9822 AA Niekerk. Ingezonden foto’s kunnen worden gebruikt voor publicatie. Daarbij wordt de naam van de fotograaf wel altijd vermeld.

Decorpresentatie

Openluchtspektakel Noar Huus presenteert rijdend decor

Leek – Dinsdag 21 mei presenteerde decorbouwer Janco van Barneveld de maquette van het decor van de theaterwestern Noar Huus. Het publiek zal zich tijdens de voorstellingen in september bevinden in het midden van een karavaan van decorstukken op grote boerenkarren.

Karavaan
In films en series over het Wilde Westen zie je het wel eens gebeuren: rondtrekkende karavanen stellen zich 's avonds op in een cirkel voor de veiligheid. 'Zo zetten ze in een ogenblik eigenlijk een heel dorp neer in een verder verlaten gebied.’ vertelt regisseur Saskia Broertjes. ‘Bij ons werkt dat ook zo. Het publiek zit ‘veilig’ tussen de decorstukken en in het verhaal in een uitgestrekt weiland.’
Decorbouwer Janco van Barneveld bedacht het concept en maakte de maquette. Daarbij nam hij het eeuwenoude cultuurgrond in het Westerkwartier en het Wilde Westen van cartooncowboy Lucky Luke als inspiratiebron. Zo kwam hij op het idee om een decor te maken op boerenkarren.
Kostuummaker Gerda Schepers presenteerde dezelfde avond de ideeën voor de kostuums in het stuk. Inspiratie haalde zij uit series als Carnivàle en De Boefjes.

Meehelpen
Van Barneveld gaat niet het hele decor zelf bouwen, daarvoor wordt gerekend op de sterke mannen en vrouwen – allen inwoners van het Westerkwartier en omstreken – die aanwezig waren bij de decorpresentatie. Meer handige Harry’s en Harriëtten zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij de decorploeg. Ook voor de kostuums worden nog een helden en heldinnen op de naaimachine gezocht. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds opgeven via productie@kunstenkwartier.nl.

Voorbeeld

Burgemeester Wiersma koopt eerste kaarten

Westerkwartier – Afgelopen woensdag 8 mei nam Burgemeester Wiersma van het Westerkwartier de eerste kaarten in ontvangst voor de première van de theaterwestern Noar Huus op 20 september. Daarmee is de kaartverkoop voor het openluchtspektakel officieel van start gegaan.

Kaartverkoop gestart
Het spektakel belooft groots en meeslepend te worden. Dat je erbij moet zijn staat buiten kijf, en sinds kort kan men zich verzekeren van een plekje: de kaartverkoop is van start gegaan. Burgemeester Wiersma kocht de eerste twee kaartjes voor de voorstelling voor hemzelf en zijn echtgenote.

Kaarten zijn te koop via deze site en ook worden fysieke kaarten verkocht op drie verkooppunten in het Westerkwartier:

    Zuidhorn: ’t Kappertje Delicatessen, Hoofdstraat 29b, Zuidhorn
    Niekerk: Coöp Bellinga, Bloemersmastraat 12, Niekerk
    Grootegast: Hazenberg, Dier & Tuin, Rondweg 5

Er wordt nog gezocht naar een verkooppunt in de voormalige gemeente Leek.

foto: Roel Visscher

Voorbeeld

Noar Huus zoekt een klasje vol

In theaterspektakel Noar Huus komt een scène voor met een complete schoolklas. De makers zijn op zoek naar in totaal twintig kinderen tussen 8 en 10 jaar die een kleine rol willen vertolken in de voorstelling. Een deel van de kinderen heeft ook tekst, voor hen geldt dat een beetje podiumervaring een pré is.

In één van de scènes in Noar Huus komt er een hele schoolklas voorbij onder leiding van de juf (een rol voor Dajen de Vries). De kinderen spelen in dubbele bezetting zodat zij niet te veel belast worden. “We willen in de voorstelling een klasje met zo’n 10 kinderen” zegt regisseur Saskia Broertjes “maar in totaal zoeken we dus 20 kinderen, die elk de helft van de voorstellingen meespelen”.

De repetities met de kinderen vinden plaats op zaterdag 15 en 22 juni van 10:00 tot 13:00 uur. De voorstellingen zijn 18 tot en met 28 september dit jaar. Opgeven voor deelname kan via productie@westerkwartier.nl

Voorbeeld

Kick-off 16 maart

Op 16 maart was de officiële aftrap van theaterspektakel Noar Huus, en waar beter dan op de speellocatie. De betrokkenen bij het project: cast, koor, crew en bestuur, maakten voor het eerst kennis met elkaar en de speellocatie.

Voorbeeld

Muzikanten en koorleden gezocht

Omdat een spektakel niet spectaculair is zonder ijzersterke zang en live muziek, zoeken we begaafde (hobby)muzikanten en getalenteerde (koor)zangers.
We zoeken deelnemers met een goede stem- en/of instrumentbeheersing. Daarnaast is beschikbaarheid op repetitie- en speeldata van groot belang. We hebben een lichte voorkeur voor mensen afkomstig uit het Westerkwartier, maar ook auditanten uit naastgelegen gebieden maken een goede kans als ze aan de eerste voorwaarden voldoen. Specifiek voor het koor zoeken we nog een aantal lage stemmen. Vooral ook mannen met zangervaring in een koor worden aangemoedigd te auditeren.

De muziekrepetities vinden plaats op donderdagavond in het Cultureel Centrum Zuidhorn. De koorrepetities waarschijnlijk op woensdagavond op een nader te bepalen locatie. Er wordt in eerste instantie eens per week gerepeteerd, naarmate de voorstellingen in september dichterbij komen, kan de frequentie toenemen. Ook worden er een paar repetitieweekenden gepland. De voorstellingen vinden plaats in de laatste twee weken van september.

De muziek- en koor audities vindt plaats overdag op zaterdag 30 maart in Cultureel Centrum Zuidhorn. Heb je vragen of wil je graag het aanmeldformulier ontvangen voor de auditie? Stuur dan een e-mail naar Hinke Beekman via productie@kunstenkwartier.nl.

Voorbeeld

Cast compleet

Na een lange en succesvolle auditiedag op 19 januari 2019 is de cast van Noar Huus bekend. Circa 80 spelers, zangers en muzikanten uit het Westerkwartier en haar directe omgeving zijn de komende maanden hard aan het repeteren om in september een spektakel neer te zetten.
De vier hoofdrollen, die van de drie oplichters en de strenge waardin Foekje zijn naar Kees Jan Luursema (Berend), Nathan Valstar (Joop), Arno Mulder (Harrie) en Anita Ludolphie (Foekje) gegaan.

Voorbeeld

Speellocatie bekend

Na hevig beraad ontstond er binnen de gelederen van de Stichting Kunst&Kwartier, de makers van theaterspektakel Noar Huus, consensus: dé locatie voor het openluchtspel wordt camping en boertel De Maarsdijk, de Maarsdijk 3 te Niekerk, en wel midden in de weide. Het idyllische stukje Westerkwartier ligt precies in het midden van de kersverse gemeente, en het uitzicht over de sappig groene velden is bovendien om in te lijsten zo mooi. In september wordt de locatie helemaal omgetoverd voor het spektakelstuk. (www.maarsdijk.nl)

Trailers

Social Media

Contact

Wilt u meer informatie of hebt u een vraag over de voorstelling? Neem dan contact op met ons via info@kunstenkwartier.nl

© noarhuus.nl 2019
Kunstenkwartier

Tickets


Tickets

 

Noar Huus speelt  vrijdag 20 t/m za 28 september (try-outs: wo 18 en do 19 september)

Speeldata

Woensdag 18 september 20:00 – Try-out
Donderdag 19 september 20:00 – Try-out
Vrijdag 20 september 20:00 - première Uitverkocht!
Zaterdag 21 september 20:00 Uitverkocht!
Zondag 22 september 15:00 matinee Uitverkocht!
Woensdag 25 september 20:00
Donderdag 26 september 20:00
Vrijdag 27 september 20:00 Uitverkocht!
Zaterdag 28 september 15:00 matinee
Zaterdag 28 september 20:00 Uitverkocht!

Bestel hier uw tickets!

Gereduceerd tarief voor kinderen tot en met 15 jaar.
Bezoekers zijn vanaf een uur voor aanvang welkom op de locatie.

*Bij een openlucht voorstelling is het altijd raadzaam voorafgaand de weersvoorspellingen in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen in het geval die eens niet ideaal zijn. We laten de voorstelling in principe altijd doorgaan, ongeacht de weerssituatie, behalve in het geval van noodweer of andere onveilige situaties. Indien er extreem weer dreigt, houdt dan de website, Facebookpagina en uw mailbox in de gaten met betrekking tot updates.

Heeft u vragen over de kaartverkoop? Mail met kaartverkoop@noarhuus.nl


Locatie

Het spektakel vindt plaats op een karakteristieke locatie in de openlucht in het Westerkwartier: midden in het weiland op de Maarsdijk 3 te Niekerk.

Sluiten

Gezocht

Sponsoren


Voor Altijd

De voorstelling is losjes gebaseerd op de licht komische Odyssee verfilming van the Coen Brothers Oh Brother Where Art Thou. Net als de film bevat het theaterspektakel Noar Huus een flinke vleug Western, country en folkinvloeden, maar dan op z’n Westerkwartiers.

Een spektakel zou geen spektakel zijn zonder live muziek, een waanzinnig decor, fabelachtige kostuums en nog meer van dat soort fratsen. Om dat te bewerkstelligen kunnen we jouw hulp wel gebruiken en daarom willen we je vragen om Huisvriend te worden.

Met een bescheiden donatie komen wij een heel eind! En als dank stellen we daar natuurlijk wat tegenover.

€15,00 – Behalve dat je onze huisvriend bent, zijn we je óók nog eens zéér erkentelijk.

€25,00 – Als blijk van onze waardering krijg je een mooie Noar Huus huissleutelhanger. Bijvoorbeeld om een reservesleutel aan te hangen, als huisvriend zijnde.

€50,00 – Om onze huisvriendschap luister bij te zetten krijg je een ingelijste “gezocht” poster op A3 formaat van Harrie, Joop of Berend, en natuurlijk de eerder genoemde huissleutelhanger.

€75,00 – Onze dank is groot, je krijgt twéé vrijkaartjes voor de voorstelling en de huissleutelhanger.

€100,00 – Je bent een held en krijgt het hele pakket: twee vrijkaartjes, een ingelijste A3 poster van Harrie, Joop of Berend, een mooie Noar Huus huissleutelhanger en bovendien twee gratis consumpties.

Elk ander bedrag is natuurlijk ook welkom, daar verzinnen we dan zelf iets moois bij.

Maak het bedrag van jouw keuze over naar Stichting Kunst&Kwartier o.v.v. ‘huisvriendschap’ en je mailadres of telefoonnummer. Rekeningnummer: NL91 RABO 0334 8945 06


Sluiten

Gezocht

Vrijwilligers


vrijwilligers

We zijn nog lang niet klaar met het betrekken van de inwoners van het Westerkwartier bij het grootse project dat theaterspektakel Noar Huus is. De uitvoeringen zijn in september en tot die tijd zijn we op zoek naar vrijwilligers in alle soorten en maten voor zeer belangrijk werk.

Decor

Hij maakte de meest ingenieuze decors voor een enorme verscheidenheid aan theaterstukken in Groningen en daarbuiten en ook voor Noar Huus laat decorontwerper zijn creatieve geest weer op volle toeren draaien. Je kan meebouwen in een team van enthousiaste bouwers met veel, minder of weinig ervaring. Benieuwd geworden? 21 mei is er een informatieavond waarbij ook de plannen voor het decor worden gepresenteerd. Geef je nu vast op via productie@kunstenkwartier.nl en wordt op de hoogte gehouden van de exacte tijd en datum van de informatie avond of houdt de site in de gaten en kom gewoon aanwaaien op de avond zelf!

Kostuums

Kostuummaker Gerda Schepers is samen met haar compagnon Fokko Jelsma verantwoordelijk voor het ontwerp van de kostuums. In hun atelier barst het van de kostuums in allerlei genres en uit allerlei tijden. Maar met de grote groep spelers, muzikanten en koorleden die allemaal in kostuum gestoken moeten worden, is zelfs dat niet genoeg. Daarbij is jouw hulp nodig. Geïnteresseerd? Geef je op via productie@kunstenkwartier.nl

Horeca, publieksbegeleiders en kaartcontrole

Ook tijdens de voorstellingen 18 t/m 28 september 2019 kunnen we jouw hulp wel gebruiken. Onder andere achter de bar, als publieksbegeleider of als kaartcontrole. Ben jij zo’n gastvrije Westerkwartier die het publiek met een warme glimlach welkom heet? Dan zoeken we jou! Geef je op via productie@kunstenkwartier.nl en informeer naar de mogelijkheden.

Tot slot zijn we nog altijd op zoek naar begaafde muzikanten en koorleden. Speel jij een instrument, zoals banjo, piano, gitaar, viool, cello, accordeon of allerhande blaasinstrumenten (koper en hout) of hou je erg van zingen? We willen je er erg graag bij hebben. Geef je op via productie@kunstenkwartier.nl en wordt onderdeel van dit grote Westernavontuur.

Contactpersonen

Hinke Beekman: productie en inventarisatie vrijwilligers / productie@kunstenkwartier.nl
Rosa Veldman: marketing, communicatie en kaartverkoop / info@kunstenkwartier.nl


Sluiten

Gevonden

Partners


Voor Altijd

Noar Huus Wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sluiten